2019-02-01

Majówka na Bali z Martyną Chomacką i Mateuszem Zielonką

 

Przytłaczają Cię bure kolory za oknem i przeszywający chłód? Świetnie się składa, ponieważ już w kwietniu wyruszamy w egzotyczną podróż do najpiękniejszego miejsca na świecie – BALI!

 

Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. W pierwszej części podróży skupimy się na aktywnym wypoczynku. Razem z Martyną Chomacką (finalistką MasterChefa 7. edycji) i Mateuszem Zielonką (MasterChefem 6. edycji), będziemy się uczyli surfingu w najbardziej kultowym miejscu w Azji, słynącym z tego sportu. Jeśli nie interesujesz się łapaniem fal, w tym czasie, na plaży będziesz mógł trenować ze mną i wzmacniać swoje ciało. Później położymy się pod palmą, aby się napić świeżej wody kokosowej.

Zwiedzimy całą wyspę, od południa, po północ. Wieczorami Martyna i Mateusz zabiorą Was do swoich ulubionych kawiarenek i restauracji, po to, by przy wspólnym stole poznać magię indonezyjskiej i balijskiej kuchni.

W drugiej części podróży zakotwiczymy w znanym z filmu: “Eat, Pray, Love” Ubud. Jest to najsmaczniejsze miasto, jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Przez kilka dni w uroczym studiu kulinarnym razem Martyna i Mateusz, będą Was uczyć azjatyckiej kuchni, a lokalni kucharze, będą czuwać nad autentycznością smaków i produktów.

Z Ubud wyjedziemy w kierunku malowniczej północy, cudnych wodospadów, świątyń i tarasów ryżowych.

Będzie aktywnie, ale z pewnością znajdziemy czas na relaks. Postawicie swoją nogę zarówno w dżungli, jak i na cudnych plażach. Popływacie w lazurowej wodzie i poczujecie wszech otulający was zapach kokosów. Zjecie całe mnóstwo wyśmienitego jedzenia, które nauczymy Was przyrządzać.

Znajdziecie się w raju na ziemi a ja osobiście, razem z Martyna i Mateuszem dopilnujemy, by wszystko udało się zgodnie z planem.

A teraz odrobina szczegółów!

Tarasy ryżowe Tegallalang

TERMIN: 24 kwietnia – 5 maja

Pobyt na miejscu: 25 kwietnia – 4 maja

ILOŚĆ OSÓB: minimum 5 osób, maksimum 10 + organizatorzy wyjazdu (Ja, Mateusz i Martyna)

ZAKWATEROWANIE i TRANSPORT:

Pierwsze cztery noce śpimy w pięknym kurorcie na plaży, aby nie tracić czasu na dojeżdżanie do surf spotu. Miejsce to jest usytuowane także blisko centrum i całego mnóstwa różnych restauracji i kawiarni.

Resztę noclegów spędzamy w urokliwej, tropikalnej willi w stylu boho w Ubud. Tu będziemy uczyć się gotowania oraz będziemy mieli idealną bazę wypadową w inne części wyspy.

Naszym transportem będzie auto lub, dla chętnych, skutery. Należy pamiętać, że aby prowadzić pojazd na Indonezji należy posiadać międzynarodowe prawo jazdy!

Bali, zakwaterowanie

Bali, zakwaterowanie

Bali, zakwaterowanie

Bali, zakwaterowanie

WYŻYWIENIE:

Wliczone w cenę wyjazdu są śniadania oraz kolacje, na które będziemy Was zabierać do wszystkich naszych ulubionych spotów, abyście jak najlepiej poznali kulinarną stronę wyspy. Poza tym także produkty na warsztatach kulinarnych, z których będziemy gotować, a także później to wszystko wcinać, są wliczone w cenę.

PRZELOT:

Najtaniej dostać się na Bali jest lecąc na Jawę a stamtąd lokalnymi liniami do Denpasar. Wtedy koszt biletu waha się w okolicy 2-2,5 tys. zł. Lecąc z Warszawy przez Dubaj bilet oscyluje w okolicy 3-3,5 tys. zł. Jeśli potrzebujesz pomocy w zakupie biletu daj znać na adres: [email protected], a wyszukam Wam najwygodniejsze połączenie. Bilet lotniczy nie jest wliczony w cenę.

LISTA SPRZĘTOWA I SPRAWY ORGANIZACYJNE:

Każdy uczestnik otrzyma ode mnie listę sprzętu, jaki należy zabrać ze sobą na wyjazd. Wszelkie sprawy organizacyjne omówicie ze mną pierwszego wieczoru. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących wyjazdu możecie skonsultować się ze mną w dowolnej chwili.

plaża w Seminyak

Ta plaża będzie naszym domem w pierwszej części podróży. Tu znajduje się nasz surf spot.

PROGRAM WYJAZDU:

DZIEŃ 1 – 24.04

Wylot z Warszawy lub innego, wybranego przez Was indywidualnie miejsca

DZIEŃ 2 – 25.04

Przylot na Bali. W chwili kiedy wszyscy uczestnicy dotrą do naszego surf spotu, zrobimy sobie spotkanie organizacyjne. To będzie spokojny dzień. By zaaklimatyzować się i wczuć w klimat wyspy, pójdziemy sobie na pyszną kolację po to, by następnie przejść się plażą i zrelaksować się przy widoku gwiazd i Oceanu Indyjskiego.

DZIEŃ 3 – 26.04

Ten dzień spędzamy aktywnie, ale to od Ciebie zależy jak. Do wyboru masz surfowanie z Mateuszem Zielonką, trening personalny z Martyną Chomacką na plaży, nurkowanie na rafach (jeśli masz już licencję PADI) ze mną lub snorkeling z mantami.

Po aktywnie spędzonym dniu, około 17:00 wybierzemy się na kolację w jedną z głośnych ulic Kuty, by uzupełnić braki w utraconych kaloriach ;).

DZIEŃ 4 – 27.04

Po śniadaniu pójdziemy na plażę, by kontynuować lekcje surfingu. W dalszym ciągu do dyspozycji będzie także opcja treningówą. Na zachód słońca pojedziemy do świątyni Tanah Lot, która stoi w bardzo malowniczym miejscu, na skale wyrastającej z Oceanu.

Następnie wrócimy do Kuty by w kolejnej, lokalnej restauracji zjeść pyszną, balijską kolację.

DZIEŃ 5 – 28.04

Jest to nasz ostatni surfingowo – treningowy dzień. Na zakończenie tego etapu podróży o zachodzie słońca wybierzemy się do świątyni Uluwatu, by zobaczyć rytualny taniec KECAK, będący połączeniem transowego śpiewu i dramatu mówiącego o walce dobra, ze złem.

Na zakończenie dnia wybierzemy się do jednej z Waszych ulubionych restauracji na kolację.

DZIEŃ 6 – 29.04

Jedziemy do Ubud. Willa w której zamieszkamy, jest naszą bazą na resztę przygody. Tego dnia zwiedzamy miasto. Odpoczywamy. Jemy różne lokalne przekąski, balijską kolację i idziemy obowiązkowo na najlepsze kokosowe, wegańskie lody na świecie.

DZIEŃ 7 – 30.04

Rozpoczynamy go od pierwszych warsztatów tego wyjazdu. Martyna razem z Mateuszem i lokalnym szefem, pokażą Wam jak w prosty sposób nauczyć się przyrządzać te dania, które przypadły Wam do gustu.

Około 14:00 wybierzemy się do Monkey Forest, miejsca, którego będąc w Ubud nie można pominąć.

Dzień zakończymy na kolacji w jednej z pysznych, lokalnych restauracji.

DZIEŃ 8 – 1.05

Ten dzień odkryje przed Wami zupełnie inną stronę Bali. Bardziej dziką i mniej turystyczną. Tym razem wybieramy się na północ wyspy.

Zaczniemy od zobaczenia jednego z olbrzymich wodospadów, będzie też możliwość popływania w nim. Następnie pojedziemy w stronę najbardziej rozpoznawalnego punktu całej wyspy – świątyni Ulun Danu Beratan. Kierując się ku Ubud na koniec wstąpimy do świątyni Pura Luhur Batukaru.

Ten dzień zakończymy, jak to przystało na prawdziwych smakoszy, jedząc, pijąc i świetnie się bawiąc przy mocno zastawionym stole.

DZIEŃ 9 – 2.05

Rozpoczniemy go od wycieczki do najbardziej malowniczego i “Instagramowego” miejsca na Bali. Tarasów ryżowych Tegalalang. Spędzimy tu mniej więcej 2-3 godziny, aby każdy mógł na spokojnie nacieszyć się tym widokiem.

Po powrocie do Ubud wybierzemy się na kolejne warsztaty kulinarne. Nauczymy się przygotowywać zarówno azjatyckie dania wytrawne, jak i Wasze ulubione, tropikalne desery. Przygotujemy sobie na nich także obiad i kolację.

DZIEŃ 10 – 3.05

To już ostatni dzień warsztatów kulinarnych. Ten czas poświęcimy na naukę dań, które zrobiły na Was szczególne wrażenie, i które chcielibyście przygotowywać w przyszłości samodzielnie w Waszych domach.

Gdy już się najemy do granic przyzwoitości, czas od popołudnia do kolacji, każdy spędzi we własnym zakresie. To będzie idealny moment, aby wybrać się na shopping i zaopatrzyć w pamiątki dla bliskich.

Wieczorem zjemy ostatnią, pożegnalną balijską kolację.

DZIEŃ 11 – 4.05

Po śniadaniu wybierzemy się na lotnisko. W zależności od tego, jakie połączenie sobie wybierzecie, każdy zostanie dotransportowany na lotnisko Denpasar.

DZIEŃ 12 – 5.05

Przylot do Polski.

Tanah Lot

Świątynia Tanah Lot


wyspa marzeń

Północ Bali i zapierające dech w piersiach widoki.


Wodospad Banyumala

Wodospad Banyumala na północy Bali. Kto ma ochotę popływać?


Kecak dance

Taniec Kecak w świątyni Uluwatu.


Monkey Forest, Ubud

Monkey Forest w Ubud, to dżungla w mieście, gdzie te zwierzęta święte i można się im przyjrzeć z bliska.


lody kokosowe

Magiczne, wegańskie lody kokosowe, z prażonymi chipsami kokosowymi, słodzone cukrem kokosowym, podane w kokosie


Tarasy ryżowe Tegallalang

Zapierające dech w piersiach tarasy ryżowe Tegallalang.


Snorkeling Nusa Penida

Snorkeling na Bali i w okolicach wyspy.


Indonezyjskie jedzenie chyba nigdy nie może się znudzić!


Kolacja

Codziennie uczta z innymi smakami.

KOSZT: 2300 euro (dla pierwszych dwóch osób 500 PLN zniżki!)

CENA ZAWIERA:

  • ubezpieczenie turystyczne
  • udział w wyjeździe
  • wszystkie koszty realizacji w/w programu
  • wyżywienie – śniadania i obiadokolacje w restauracjach (alkohol we własnym zakresie)
  • wspólne warsztaty kulinarne z Martyną Chomacką, Mateuszem Zielonką i lokalnymi szefami kuchni
  • lekcje surfingu z Mateuszem Zielonką i lokalnymi trenerami
  • treningi fitness z Martyną Chomacką
  • zakwaterowanie w hotelach
  • wszystkie koszty biletów wstępów, przewodników i inne koszty wynikające z programu
  • transport po wyspie na skuterach, rowerach czy autem
  • snorkeling

CENA NIE ZAWIERA:

  • przelotu uczestników (ok 2500 PLN z Berlina, około 3000 PLN z Polski)
  • wydatków osobistych
  • świadczeń nie zawartych w programie, wycieczek fakultatywnych innych kosztów dodatkowych
  • ewentualnych napiwków dla lokalnych przewodników
  • kosztów nurkowania
  • alkoholu 😉

 

Jeśli chcesz się zapisać, zapraszam do kontaktu. Śmiało piszcie na [email protected]

To co? Kto z Was już szykuje bikini i smaruję deskę, jednocześnie przeglądając balijskie zdjęcia? <3 TROPIKALNA WYPRAWA CZAS START! ODLICZAMY DNI!

 

Zainteresowanych (lub mających jakiekolwiek pytania) proszę wiadomość na [email protected], bądź używając poniższego formularza:

Martyna na łodzi.

Zostań ze mną

Ostatnio dodane

    Komentarze

    comments

FreshMail.pl